tiistai 20. joulukuuta 2016

Opintojen puoliväli

Tänään oli tullu viimesetkin tämän syksyn opintopisteet tilille ja nyt oon pisteiden puolesta virallisesti puolivälin paremmalla puolella, jee! Ajattelinkin, että voisin naputella pienen postauksen siitä että mitä oon ite tykkäillyt tästä puolestatoista vuodesta, minkä oon nyt näiden opintojen parissa viettänyt.
Opiskelen siis nyt toista vuotta Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa suuhygienistiksi. Opintojen kestoksi on laitettu opetussuunnitelmaan *klik* kolme ja puoli vuotta, mutta mie oon ajatellut, että haluaisin valmistua vähän aiemmin jos mahdollista, ja oonkin tehnyt opintoja nyt silleen hieman normaalia aikataulua nopeammalla tahdilla. Käytännössä tein siis viime kesänä kaksi kurssia ja ensi kesänä olis tarkoitus myös tehdä ehkä kaksi kurssia. Lisäks alotin jo nyt syksyllä opinnäytetyön teon, normaalisti se olis alkanut vasta vuoden päästä. Yritän myös tehdä ensi syksynä yhden neljännelle syksylle sijoitetun kurssin, mutta saa nyt nähdä mitä siitä tulee, kun harkka saattaa sotkea sitä jonkun verran. Mutta valitsen sen kuiteskin jo ensi vuodelle ja teen parhaani että saisin sen suoritettua. :)
No miten päädyin tähän alaan ylipäätään? Tässä muutamien vuosien pähkäilyn jälkeen oon alkanu tuntemaan itteäni sen verran, että oon nyt jonkun aikaa jo tiennyt, että haluan opiskella jotain terveysalaa. Lukiossa ja vielä noin vuoden sen jälkeenkin miulla oli ihan pöhkö ajatus siitä, että haluaisin eläinlääkäriksi. Nyt kun mietin asiaa niin en vois kuvitellakaan, ei ois yhtään miun juttu. :) Eläinlääkärin jälkeen kakkosvaihtoehtona oli hammaslääkäri, joten kun hain silloin aikoinaan samalla haulla useempaan paikkaan, laitoin yheks vaihtoehdoks myös suuhygienistin. Ja pääsin sisään! Otin sillon (2014) paikan vastaan, mutta en vielä alottanut opintoja, sillä halusin vielä kokeilla sitä hammaslääkistä ja lisäks hain myös terveydenhoitajaks. Mutta kun ovet noista kumpaankaan ei vuonna 2015 auennut, aloitin nämä opinnot.
...ja oon kyllä tykännyt! Tulevaisuudessa tulen tekemään mielenkiintoista työtä, jota saan tehdä melko itsenäisesti (suuhygienisti työskentelee suurimmaksi osaksi yksin, tietty välillä saattaa päästä hammaslääkäriäkin avustamaan, mutta yleensä sen hoitaa hammashoitaja) ja pääsen oikeesti vaikuttamaan (tai ainakin kovasti tuun yrittämään) ihmisten terveyteen melko simppelein keinoin! Positiiviseks oon kokenut myös tulevat työajat, joiden pitäis olla melko säännölliset ja viikonloput sekä arki-illat on vapaita. En pystyis enkä haluais tehdä vuorotyötä, en ainakaan kovin pitkään. :-D Työllisyystilanne näyttää tällä hetkellä myös kovin hyvältä etenkin täällä kotiseudun suunnalla.
Itse työstä en vielä tässä vaiheessa pysty keksimään kauheasti miinuspuolia, mutta opetuksesta kylläkin. Oon pääsääntöisesti tyytyväinen meidän koulun opetuksen tasoon. Ite kun opiskelee asiat kunnolla niin hyvin pärjää. Opettajia sais kuitenkin olla enemmän, kun nyt tuntuu että kaikki vastuu kertyy muutaman (tai oikeestaan yhden) opettajan harteille. Yks opettajista taitaisi joutaa jo eläkkeelle, hänen kurssinsa ovat kaikkein "vaikeimpia", koska opetus ja tehtävien ohjeistukset ovat sekavia. Lisäks minnuu vähän hirvittää, että miten voin olla valmistuessa jo valmis työelämään - ensimmäinen ja ainoa kunnon terveyskeskusharjoittelu on vasta kolmosen keväällä. Sitä ennen ollaan toki tuleva kakkosen kevät ja kolmosen syksy klinikassa ja harjoitellaan oikeilla potilailla. Mutta pelkään, että tuolla klinikalla kun tahti on niin hidas niin sitten valmistuessa ja töihin mennessä se normaali työntekotahti on ihan liian nopea. :-D 
Tähän mennessä ollaan opiskeltu suurimmaks osaks teoriaa, mutta pikkuhiljaa mukaan on otettu myös käytännön harjoittelua. Ollaan aloitettu käytännön harjoitukset Kalle-nukeilla, mutta joitain juttuja on tehty myös toisillemme: kariologinen tarkastus, pastaputseja, fluorilakkaus, kipsimallit ja valkaisut. Keväällä jatketaan vielä hetki Kalleilla parodontologian puolta (=harjotellaan poistamaan hammaskiveä), mutta maaliskuussa aloitetaan koko loppukevään kestävä harjoittelu klinikassa, ja silloin tulee myös ekat ihka oikeat potilaat! Siitä eteenpäin opiskelu onkin melko harkka- ja opparipainotteista ja teoria jää vähemmälle - lukuunottamatta vikan vuoden ruotsin kurssia.
Jos kiinnostaa kuulla lisää niin kysymyksiä voi laittaa tulemaan! Vaikka tästä tulikin ehkä vahingossa vähän negatiivissävytteinen postaus niin oikeesti tykkään tosi paljon, tunnen olevani oikeella alalla ja itellä motivaatio on tällä hetkellä kova, mikä tekee opiskelustakin tosi kivaa. :)

-K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti