torstai 22. helmikuuta 2018

WE HAVE PUPPIES

Tosiaan, Juha ja sen iskä päätti ottaa tähän keväälle vielä tämmöisen ylimääräisen koiranpentuprojektin kaiken muun hässäkän (eli lähinnä meidän muuton ja vaavin ja Juhan porukoiden ulkomaan reissun) lisäks. Ja vaikka aluks vähän yritin vastustella, niin nyt oon kuitenkin sitten ollut mielenkiinnolla mukana kaikissa pennutuksen vaiheissa. :-D Tarpeet pentueeseen tuli omasta tarhasta, sillä nuori tytönhupakko Lyyti astutettiin vanhaherra Sakulla. Astutus tapahtui joulun alla. Juha käytti just ennen astutusta Lyytin terveystarkastuksissa, Sakulla olikin entuudestaan tulokset jo voimassa. Pennutuspäätös tehtiin aika nopealla aikataululla, joten pohdiskeltiin että pitäiskö Lyyti käyttää vielä ennen pentuja jossain näyttelyissäkin, sillä kun ei näyttelytulosta ollut. Kajaanin kansainväliset näyttelyt oli tammikuun alussa sopivasti niin, että pentujen syntymään oli vielä tarpeeksi aikaa, joten käytettiin Lyytikkä siellä näytillä ERInomaisin arvosteluin. :) 
Tässä mamma paria päivää ennen synnytystä.
 Sakulla alkaa tosiaan tuota ikää jo olemaan, se täyttää toukokuussa jo kymmenen vuotta ja sen takia vähän jänniteltiin, että miten "tehokkaat" sen siemenet vielä tässä vaiheessa on. Astutus kuitenkin sujui luonnollisesti tosi hyvin, mikä antoi toivoa siitä että pentuja vois syntyä sellainen "sopiva" määrä, karjalankarhukoirille normaali pentue taitaa olla 5-10 pentua ja ehkä meillä oli toiveissa että tulisi nyt sitten vaikka kuusi pentua. :-D Käytettiin Lyyti tammikuussa myös ultrauksessa, jossa ell sai katsottua että pentuja on "ainakin 4". Mentiin ehkä viikkoa liian myöhään ja pennut oli jo liian isokokoisia, minkä takia tarkkaa arviota lukumäärästä ei pystytty selvittämään.
 Lyytin ollessa ensisynnyttäjä, odoteltiin että pennut saattaisi syntyä jo viime viikonlopun aikana. Mitään ei kuitenkaan oikeastaan tapahtunut ennen maanantaiaamua, kun Juha sai isältään puhelun että narttu on muuttunut levottomaksi, alkanut petailla pentulaatikossa, läähättelee eikä suostu syömään mitään. Myö ollaankin oikeastaan maanantai-iltapäivästä asti sitten oltu täällä Juhan porukoilla asumassa. Juhan isällä oli pieni epäilys, että Lyytiltä olisi tullut sillon maanantaiaamuna aamupissillä limatulppa, minkä takia oltiin jo maanantaina valmiustilassa, mutta supistuksia ei sillon vielä kuulunut ja toisaalta limaa tuli joka kerta pikkuisen koiran käydessä pissillä. 
 Tiistaiaamuna Juha sitten lähti töihin normaalisti ja mie jäin Juhan isän kanssa päivystämään. Kahdeksan aikaan aamulla nartulta sitten tuli selvästi sikiövedet, mistä tiedettiin alkaa odottelemaan näkyviä ja voimakkaita supistuksia. Supistukset alkoi noin tuntia myöhemmin ja niitä kestikin sitten lähes tasan kaksi tuntia ennen kuin ensimmäinen pentu syntyi maailmaan (tasan klo 12)! Mie soitin just eläinlääkärille, että pitääkö huolestua, kun niiden vesien menosta on jo reilusti yli kolme tuntia aikaa eikä ensimmäistä pentua näy, kun nestepussi ja sitä myötä pentu tulivat näkyviin. Oli se kyllä aika jännää tämmöselle ekaa kertaa koiran synnytystä seuraavalle, Juhan isällä oli onneks hamassa menneisyydessä aiempaa kokemusta pennuttamisesta, niin se osas ottaa koko homman aika rauhallisesti. :-D 
Lyyti tais olla pennusta yhtä ihmeissään kun mie, mutta heti se osas toimia oikein, söi jälkeiset ja katkas pennun napanuoran ja nuoli sen puhtaaksi. Siitä sitten alkoikin pitkä projekti, jonka päätteeks mie olin klo 22 illalla ihan tautisen väsynyt ja menin hyvillä mielin nukkumaan Juhan jäädessä valvomaan pentueen kanssa. Pentuja syntyi yhteensä 8. ♥ Ja mikä parasta, sekä narttuja että uroksia on 4!! Ensimmäiset viisi pentua tuli noin puolen tunnin välein, minkä jälkeen emä piti kahden ja puolen tunnin tauon, sitten synnytti kaksi pentua, piti kolmen ja puolen tunnin tauon ja synnytti vielä illalla klo 21.05 yhden uroksen.
 Seuraava vuorokausi viimeisen pennun jälkeen oli hieman kaoottinen, sillä vikan pennun jälkeen näytti siltä, että emä ei rauhoitu vieläkään ja se supistelikin vielä muutamia kertoja, minkä takia Juha valvoi sen kanssa puoli kolmeen ennen kuin uskalsi lähteä nukkumaan muutamaksi tunniksi. Narttu oli oikeastaan koko eilisen päivän iltaan asti melko rauhaton eikä oikein suostunut syömään, mutta tähän vaikutti kyllä varmasti se että täällä oli joukko ikkunanvaihtajia työskentelemässä koko päivän eikä rauhasta ollut tietoakaan (loistava ajoitus sattui tämänkin asian kanssa). Kun remonttimiehet lähtivät ja talo hiljeni, saatiin Lyyti viimein ulos kunnon tarpeille, minkä jälkeen sille alkoi ruokakin maistua ihan eri tavalla. Lisäks siltä on pariin otteeseen tullut isompia jälkivuotoklönttejä, ja huomattiin että ennen niitä se on ollut erityisen rauhaton. Nyt vaikuttais siltä että isommat klöntit on tulleet, mutta toki jatketaan edelleen sekä nartun että pentujan tilan seuraamista. Pitää mittailla lämpöjä tuolta emältä, ettei sinne vaan ole mitään isompaa enää jäänyt.
Pennuilla ei kuitenkaan tällä hetkellä näyttäisi olevan mitään hätää, kaikilla on paino lähtenyt hyvin nousemaan ja oikein huvitti, että miten tasainen pentue tulikaan. Syntymäpainot oli kaikilla 400-470 g välillä, kaikki on tosi aktiivisen oloisia ja imevät hyvin maitoa, jopa värityksetkin on melko samankaltaisia, mutta onneks silti toisistaan erotettavia. ♥ :-D
Tästä tuli pidempi postaus kun oli tarkotus. Ei miun pitänyt mitään synnytyskertomusta kirjoittaa, tulla jakamaan vaan muutama söpöstelykuva ja lyödä faktat tiskiin... Odottakaahan vaan kun tää ihmisvauva syntyy. :-D
-K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti