keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Puoli kiloa päivässä

Meillä kävi tammikuussa ravitsemustieteen ope pitämässä tunteja lasten ravitsemusasioista, mutta käytettiin lopulta ne tunnit oikeestaan yleisesti ravitsemussuositusten läpikäyntiin ja keskusteltiin paljon tän hetken polttavista ravitsemukseen liittyvistä puheenaiheista. Tuo ope oli tosi paljon innostavampi ja motivoivampi kun kaks edellistä, jotka on meille käyny aiheesta puhumassa. Heidän tunneillaan ajatus harhaili ihan kaikessa muussa, mutta näistä viimesimmistä tunneista jäi miulle kuitenkin tosi paljon asioita mieleen ja sain paljon vinkkejä ja intoa myös oman ruokavalion monipuolistamiseen ja terveellistämiseen (onko tuo ees sana :-D).
 Erityisesti mieleen jäi se ravitsemussuosituspyramidin jäätävän iso alalaatikko, joka koostuu kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Niitä pitäis oikeesti syödä se puoli kiloa eli noin kuus kourallista päivässä! Oon syönyt noita entuudestaankin omasta mielestäni ihan hyvin (en tarpeeks), mutta tuon luennon jälkeen oon kiinnittänyt niiden saantiin ihan erityistä huomiota ja pyrkiny siihen, että jotain noista kolmesta pitää olla joka aterialla mukana. Erityisesti täällä Kuopiossa ollessani ja ite ruokaa tehdessä oon pystyny pitämään tätä tavotetta tosi hyvin yllä. 
 Tää kasvisten sun muiden lisääminen on heti vaikuttanut niin, että punasen lihan ja leivän syönti on itestään vähentynyt ja olo on ollut jollain tapaa kevyempi. Enkä ihmettele yhtään kun puhuuvat, että ruokavaliolla on valtava merkitys painonhallinnassa, sillä oon aika varma että jos jatkasin pidemmän aikaa samaa rataa (ilman Kittee-viikonloppujen ja -lomien "retkahduksia" :-D ) tippuis varmaan miultakin ihan itestään kilo tai pari. Oon nyt myös hokassu tuon pakastevihanneksien helppouden ja niitä tulee aika usein ostettua pussillinen tai pari pakkaseen viikon evästyksiä varten.
Toinen juttu minkä tosissani hokasin tuolla luennolla on pehmeiden rasvojen käyttö. Kotona tulee harvemmin kalaruokia tehtyä, mutta onneks sen voi korvata kouluruokailuissa. Kaivoin kaapin perältä unohtuneen pussin chia-siemeniä ja ripsuttelen niitä nyt millon mihinkin. Pähkinöitäkin on tullut pitkästä aikaa ostettua ja laitettua salaatteihin. Ja salaatinkastikkeena käytän nykysin öljyä. Ja se on niin hyvää! Kaikki on niin hyvää! :-D Oon hurahtanut.
Herkullista ja terveellistä maaliskuuta kaikille!
-K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti