torstai 20. huhtikuuta 2017

Oivalluksia ja vinkkejä suun omahoitoon

Eilen illalla hammasvälejä peilin edessä puhdistellessani tajusin, että vaikka miun päivät tällä hetkellä käytännössä koostuu suun hoitoon liittyvien ohjeiden antamisesta ja oon saanu tän koulun aikana myös omaan suun hoitoon ihan lukuisasti uusia vinkkejä, en oo jakanu niitä oikeestaan ollenkaan tänne blogin puolelle!! On siinä meillä terveyden edistäjä, hahaa. Tässäpä tulee siis muutamia ihan perusjuttuja, mut lisäks semmosia mitä oon itekin tajunnu vasta tän koulun aikana!

Hampaiden harjaus

  • Suosittelen sähköhammasharjaa. Sillä saa tutkitusti puhtaammat hampaat kun tavan käsiharjalla, vaikka ei manuaalikaan huono ole, jos vaan jaksaa hinkata huolella. :-D Sähkärin ei tarvii olla mikään superkallis monen sadan euron harja, vaan semmonen edullinenkin versio on jo hyvä. Miut on ihan aivopesty Oral-B:n käyttäjäks, koska niillä on nuo tosi hyvät pienet pyöreet harjaspäät ja 3-ulotteista liikettä tekevät harjat (ja ollaan saatu jo kaks harjaa ilmasiks), mutta haluisin joskus testata muitakin merkkejä ihan vertailun vuoksi.
  • Monesti kysytään, onko väliä peseekö hampaat ennen vai jälkeen aamupalan. Vastaus: sillä ei nykytiedon mukaan käytännössä ole merkitystä, kunhan vaan pesee. :-D Tietysti pitää vähän ottaa huomioon että mitä syö aamupalalla. Jos juo esimerkiks mehua tai syö marjoja, on hyvä jättää aamupalan ja harjauksen väliin pieni tauko (puoli tuntia) kiilteen kulumisen välttämiseks. Miten teen nykysin ite? Kampeudun heti ekana herättyäni pesemään hampaat, touhuilen hetken aikaa (=meikkaus+vaatteet päälle+peti kasaan jne), syön aamupalan ja nappaan vielä purkan vähäks aikaa suuhun. :-)
  • Suuta ei tarvii purskutella vedellä harjauksen päätteeks. Sylje vaan enimmät tahnat pois, jolloin fluori saa jäädä vaikuttamaan. Fluorista on viime aikoina ollut aika paljon juttua keskustelupalstoilla ja ajoittain eri medioissakin. Tällä hetkellä sen käyttöä kuitenkin suositellaan, koska sopivina ja loppujen lopuks melko pieninä määrinä siitä on hampaiden terveydelle hyötyä. Se korjaa ja tukkii kiilteeseen jo syntyneitä alkavia reikiä ja heikentää kariesbakteerien (=syy hampaiden reikiintymiseen) aineenvaihduntaa.
  • Hammastahnaa valitessa voidaan miettiä yksilöllisiä tarpeita. Jos siun hampaita vihloo, kannattaa valita hammastahna, joka vähentää sitä vihlontaa tukkimalla paljastuneen hampaankaulan vapaita hermopäätteitä (esim. Sensodyne, Elmex). Jos siulla on kuiva tai herkkä suu, valitse tahna, joka ei vaahtoa niin kovasti (esim. Salutem, BioXtra). Valkaisevat tahnat on ollu kanssa aika kovasti esillä viime aikoina. Jos tarkotus olis hankkia valkaiseva tahna, niin ite lähtisin ehkä valkkaamaan sellasta valkasevaa tahnaa, jossa sen hankausarvo (RDA-arvo) on ensinnäkin ilmoitettu, koska jos se alkaa mennä yli 100 niin se on kyllä vähän turhan kova kiilteelle silloin. Esimerkiks Yotuelin tahnat on aika hyviä ja myös hellävaraisia.

Hammasvälien puhdistus

  • Hampaiden välipinnatkin on hampaiden pintoja. Jos harjaat hampaat, mutta et ikinä puhdista välejä, puhdistat jokaisesta hampaasta vaan kolme pintaa viidestä. Oon itekin ollut aiemmin tosi huono lankaamaan eikä miulla oo ollut tietoakaan jostain hammasväliharjoista, mutta kun hokasin tuon pinta-asian niin kyllä ne välitkin tulee nykysin melkein päivittäin putsattua. :-D Suositus ois, että päivittäin, mutta jos et tee sitä nyt ikinä, niin aloita vaikka sillä että puhdistat ne pari-kolme kertaa viikoittain. Tavoitteeksi kannattaa itelle asettaa, että hammasvälien puhdistuksesta tulisi tapa, osa iltarutiineja esimerkiks.
  • Välineitä hammasvälien puhdistukseen on hurjasti erilaisia sen perushammaslangan lisäks. Lankaaminenhan voi tuntua itsessään aika työläältä ja siks oon itekin tykästyny kovasti noihin lankaimiin, jotka on paljon helppokäyttöisempiä. 
  • Vasta vähän aikaa sitten hokasin, että vielä lankaa tai lankainta parempia on erilaiset hammasväliharjat ja muoviset kumiharjaksilla varustetut hammastikut. Niillä on tosi kiva puhdistaa tuo ikenen ja hampaiden väliin jäävä approksimaaliväli pari kertaa edestakasin harjaamalla. Jos hammasvälit on tosi tiukat ei harja välttämättä mene sinne eikä sitä pidä väkisin tunkeakaan. Sitten käytetään lankaa tai lankainta. :)

Ravitsemus ja ksylitoli

  • En rupee paasaamaan nyt ravitsemussuosituksista, mutta reikiintymisen ehkäisyn kannalta tärkeetä on, että ruokailukertoja ei olis päivässä kuin 5-6 (napostelutkin lasketaan... ja sokeripitoisten juomien jatkuva litkiminen!) ja että sokeria käytetään kohtuudella. Tää kaikki liittyy kariesbakteerin aineenvaihduntaan, sen sokerista tuottamiin happoihin ja siihen miten nopeasti meidän sylki pystyy palauttamaan noiden happojen liuottamia mineraaleja takasin kiilteen pinnalle. :-D
  • Jos oot kiinnittäny ite huomiota siihen, että narskuttelet tai puret hampaita kovasti yhteen yöllä ja siulla on (aamu)päänsärkyjä, kannattaa jättää purkat hetkeks pois ja ottaa mielummin ksylitolipastilleja. Purkan jauhaminen vaan pahentaa asiaa. Muutenkin pastilli on oikeastaan parempi, koska se sulaa suuhun, mutta purkka jää itelläkin usein suuhun aivan liian pitkäks aikaa, sitä kun pitäis pureskella vaan max. 5 minuuttia. :-D
  • Ksylitolituotteet lyhentää ruokailun jälkeistä happohyökkäystä auttamalla sylkeä palauttamaan liuenneet mineraalit hampaan pinnalle. Happohyökkäystä voi lyhentää myös se, jos otat ruokailun päätteeks esimerkiks palasen juustoa tai juot maitoa (koska ne sisältää niitä mineraaleja, mitkä sieltä just liukenee). 

Hammashoito

  •  Viimesenä mut ei vähäisimpänä neuvona, pidä huolta itestäs ja käy säännöllisesti tarkastuksissa! :-) Oireettomassa, täysin kivuttomassakin suussa voi piillä vaikka mitä alkavaa kariesta ja iensairauksia. Samalla tulee hampaiden lisäks suun limakalvotkin tsekattua.
Onhan tuota arsenaalia kertynyt jo jonkin verran... seuraavaks viideks vuodeks. :-D
Tais lipsahtaa ammattisanaston puolelle ja erittäin sekavaks paikoittain, mutta hei nyt saa kysyä jos joku asia mietityttää tai et tähän tekstiin liittyen ymmärtänyt jotain! Unohin tästä varmasti jotain mitä suunnittelin mut voisin vaikka käydä lisäilemässä sit jos muistuu mieleen. :-D
-K 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti