tiistai 4. heinäkuuta 2017

Culloden Battlefield + Urquhart Castle

Toisena matkapäivänä herättiin sateiseen aamuun. Syötiin hotellilla aamiainen, suunniteltiin vähän päivän ohjelmaa ja lähdettiin jatkamaan matkaa. Huolimatta sateesta päätettiin käydä muutamassa turistikohteessa, sillä seuraavan hotellin sisäänkirjaaminen oli vasta klo 16 jälkeen ja lähdettiin liikkeelle jo klo 10. Meidän eka kohde oli Cullodenin taistelukenttä, joka oli tullut jo miulle jonkin verran etukäteen tutuksi minkäs muunkaan kuin Outlanderin kautta. Culloden Moorilla on sodittu skottien ja englantilaisten verisin keskinäinen yhteenotto vuonna 1746, kun vallankumoushenkiset jakobiitit ja kuninkaan joukot otti yhteen ja alle tunnin kestäneessä taistelussa kuoli lähes 1500 miestä (joista reilu 1000 skotteja). Surkea ja typerä juttu, mutta tapahtumaketju ennen taistelua on kyllä mielenkiintoinen ja tuonne taistelutantereen kupeessa olleeseen Visitor Centeriin on koottu monipuolinen näyttely (mikä on sisätiloissa, siellä ei saanut kuvata) asian tiimoilta. Cullodenin jälkeen Ylämaiden klaanikulttuuri käytännössä tuhottiin kokonaan, kun voitokkaat punatakit tekivät tuhojaan Ylämailla ja muun muassa tartankuosien ja säkkipillien käyttö kiellettiin täysin.
Vettä tuli oikeesti ihan kaatamalla ja poikittain ja oltiin autolle tullessa ihan läpimärkiä. :-D Heitettiin kaikkein märimmät päällysvaatteet auton selkänojille kuivumaan ja jatkettiin matkaa. Pysähdyttiin Invernessissä vielä ruokakaupassa ostamassa vähän välipalaa ja muutakin evästä ja lähdettiin ajamaan kohti Urquhartin linnaa, joka on rauniolinna Loch Nessin kupeessa.
Melko heti Invernessin jälkeen itse Loch Ness tulikin näkyviin ja ajettiin sen rantoja pitkin kunnes oltiin kohteessa. On se kyllä vaikuttavan näköinen järvi ja vähän vähemmän synkeellä kelillä maisemat on varmasti upeat. Tuo rantatie on muuten hurjan kapea ja nopeusrajoitukset tuntui paikoittain vähän liian kovilta, varsinkin kun rekkoja tuli vastaan. Tästä taisinkin kirjoittaa jo aiemminkin, mutta onneks Juha ajoi tosi rauhallisesti ja tilanteen vaatimalla nopeudella. :)
Kaikki linnat, joilla on jonkinlaista historiaa, on meistä molemmista hurjan mielenkiintosia ja tää Urquhartin linna olikin nyt ensimmäinen viidestä meidän matkan aikana käydystä linnasta. :-D Urquhart eros siinä mielessä muista, että se on ihan raunioina ja siinä joutuu oikeesti jo käyttämään vähän mielikuvitusta, kun yrittää hahmottaa mitä ja ketä missäkin huoneessa on asustellut ja missä edes mikäkin linnan osa sijaitsee. Oli siellä onneks tuo hirmu hyvä karttakuva siitä sen komeimmassa loistossaan. 
Näistä kuvista ei ehkä välity, mutta turistejahan tuolla oli kurjasta kelistä huolimatta ihan hirveesti (mutta ei tää ollut vielä mitään verrattuna Edinburghin linnaan). Pakko myöntää, että en ite oo mikään superfani sellaselle selfiekeppitouhulle, missä muut ei pääse esimerkiks tornin reunavallille kattomaan maisemia, kun joku päjöttää sen kepin kanssa siinä edessä puoli tuntia. :-D Miun lempparilinnaks ehkä koko matkan ajalta nous Edinburghin läheisyydessä sijainnut Blackness Castle ja merkittävä syy tähän on se ettei siellä ollut kun muutamia ihmisiä meidän lisäksi. :-D Mutta siitä lisää sitten myöhemmin. Linnaa noin tunnin ajan kierreltyämme otettiin matkamuistomyymälän kahvilasta takeaway-kahvit mukaan ja jatkettiin seuraavaan majoituskohteeseen eli Fort Augustukseen.
-K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti